lihapulla-finn húsgombóc recept
Sokaknak erről az ételről esetleg a magyar fasírt juthat eszükbe, de ízvilágában lényegében semmi köze nincsen hozzá. A szegfűbors - ami egyébként a finnek előszeretettel használt fűszere - olyan egyedi és intenzív ízt varázsol az ételnek, ami semmi mással nem téveszthető össze és semmihez sem hasonlítható. Emlékszem, amikor először jöttem Finnországba, az iskolai menzán szinte az elsők között szerepelt, amit kipróbáltam. Nincs is szerintem olyan finn, aki legalább egy héten egyszer ne fogyasztaná:). Bár inkább jellemző a finn konyhára az erőteljes fűszerezés kerülése, én jó magyar módjára mindenből egy kicsit többet tettem. Így lehet csak igazán élvezni az ízeket és az életet :) Ha valaki Finnországban jár, akkor biztos lehet benne, hogy minden étterem menülapján található lihapulla délidőben!
hozzávalók 4 főre
Húsgombóchoz:
•800 g darált hús (sertés-marha vegyesen)
•1 nagy fej vöröshagyma
•1 csésze zsemlemorzsa
•3/4 dl tej
•3/4 dl főzőtejszín
•1 tojás
•2 tk só
•őrölt feketebors
• őrölt fehérbors
•őrölt szegfűbors (ízlés szerint 1-3 tk)
Barna mártáshoz:
•10 dkg vaj (nem margarin!)
•3 ek liszt
•3 dl forró víz
•1 húsleveskocka (sertés v. marha)
•1 tk só
•őrölt feketebors
•őrölt szegfűbors
elkészítés
1.A zsemlemorzsát a tejben és a főzőtejszínben 10 perc alatt megduzzasztjuk.
2.A vöröshagymát nagyon apró kockákra aprítjuk, majd nagyon kevés olajon aranybarnára pirítjuk.
3.A darált húshoz hozzáadjuk a tojást, a hagymát, a fűszereket és a megduzzadt zsemlemorzsát.
4.A húsos masszát egy tálban homogénre keverjük.
5.A húsból vizes kézzel diónyi gombócokat formálunk, majd bő forró olajban szép barnára sütjük.
6.Amíg a gombócok sülnek elkészíthetjük a barnamártást.
7.A vajat magas hőfokon barnára hevítjük, majd hozzáadjuk a lisztet, simára keverjük.
8.Hozzámorzsoljuk a húsleveskockát és a fűszereket.
9.Felöntjük szép fokozatosan vízzel, majd közepes hőfokon krémes állagúra forraljuk a mártást.
|